Vilken kompass skall man välja

En kompass är definitivt ett av dom viktigaste navigationshjälpmedel som finns på en båt. Även i dessa tider med GPS plottrar är en kompass ett viktigt hjälpmedel. Skulle GPS plottern sluta att fungera är det också det enda navigationsinstrument som fortfarande fungerar. Det finns alltså anledning att fundera lite extra vid valet av en kompass. Det finns också anledning att välja en lite dyrare kompass. De billigaste kompassen kanske inte är ett så smart val om din säkerhet hänger på dess funktion.

Vilket kompass man skall välja beror på hur man vill montera den och vilken typ av båt man har. Här följer en lista på dom vanligaste typerna av kompass:

  • Flush monterade kompass. Monteras nersänkt på ett horisontellt underlag. Mycket vanliga i mindre motorbåtar.
  • Bygelkompass. Monteras utanpåliggande vilket betyder att man inte måste borra ett hål i båten. Många av dessa kan också monteras på ett vertikalt underlag eller hängande i taket. Mycket vanliga i alla typer av båtar. Enkla att installera. Att hänga kompassen i rufftaket kan vara ett utmärkt sätt att undvika magnetiska störningar runt förarplatsen.
  • Skottkompass. Monteras på ett vertikalt underlag, vilket kräver att man gör ett hål i skottet. Mycket vanliga i alla typer av segelbåtar. På dessa kompass är det vanligt att man kan se lutningen på båten.
  • Piedestalkompass. Kompassen är monterat i ett hus som sedan fäst på ett horisontellt underlag. Finns också sådana som är något nedsänkta, dvs dom är halvt flushmonterade. Mycket vanliga i större motor och segelbåtar.

En av dom viktigaste komponenterna på en kompass är kompassrosen. De är vanligtvis graderade var femte grad. Finns också kompasser med tätare gradering ner till en grad. Sådana noggranna kompass används bara på större fartyg som kan styras så noggrant. Ju större skepp desto stabilare är dom. På mindre båtar duger fem graders skalan utmärkt. Den är också enklare för ögat då det är mindre detaljer att urskilja.

Kompassrosen kan vara platt eller konkav. Med en platt kompassros ser man kursen på motsatta sidan av kompassrosen. Man måste alltså se kompassrosen snett uppifrån. Med en konkav kompassros ser man kursen längst fram på kompassrosen. Vilket man väljer är en smaksak men till viss del kan det bero på vilken betraktningsvinkel man har där kompassen är monterad.

Nästa viktiga aspekt är storleken på kompassen. En stort kompass är alltid stabilare än en mindre. Tänk på att en liten båt hoppar och kränger mer än en större vilket betyder att man inte skall välja en för liten kompass även i de mindre båtarna. En bra tumregel är att välja en så stor kompass som man får plats med, och en så dyr kompass som man har råd med.